Poolse vakantiekinderen

Een Pools kind onbezorgd op vakantie in eigen land

Naast de vakanties voor kinderen in Nederlandse vakantiegezinnen, organiseert Pax Kinderhulp ook een vakantie in Polen voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 13 jaar uit kindertehuizen in Katowice.
Niet elk kind komt in aanmerking voor een vakantie in Nederland, simpelweg omdat het de tools niet heeft om zich aan te passen aan de leefgewoonten in een Nederlands gezin.
Hierbij valt te denken aan straatkinderen, kinderen met een lichte lichamelijke of verstandelijke handicap en kinderen met gedragsproblemen. De meeste van deze kinderen verblijven in kindertehuizen en daar ontbreekt het veelal aan financiële middelen om zelf met de kinderen op vakantie te gaan.

 

Poolse kinderen in Borculo

Project in Polen
Pax Kinderhulp huurt een vakantieaccommodatie waar een groep van 12 kinderen en 2 begeleidsters uit een kindertehuis een heerlijke tijd kan doorbrengen.„Het is voor deze kinderen zo ontzettend belangrijk dat zij een paar weken in een andere omgeving kunnen verblijven!! Midden in de natuur, in de bergen, waar ze naar buiten kunnen, wandelingen maken en spelen. Even niet tussen de vier muren van het kinderhuis!”.

Uw steun hard nodig!

We willen in de toekomst heel graag meer kinderen van zo’n vakantie laten genieten, maar daarvoor is veel geld nodig! Helpt u ons om het voor de kinderen mogelijk te maken?  DONEREN

Poolse kinderen in Borculo

Poolse kinderen in de Noordoostpolder en op Urk

Veel Poolse vakantiekinderen wonen met hun ouders, broers, zussen, opa en oma in één huis. De woonkamer is ook de slaapkamer en de bedden worden gedeeld. Echt kind zijn is hier niet mogelijk. Andere kinderen groeien op in kindertehuizen.

De kinderen komen uit de omgeving van Katowice, het industriële hart van Polen. Een gebied met veel problemen, als werkeloosheid, echtscheidingen, alcoholmisbruik, en gezinsverlating. Zij leven in een vervuilde omgeving, in arme gezinnen of in een kindertehuis.

Het gaat om vakantiekinderen van 8 tot 12 jaar uit kindertehuizen of ontwrichte gezinnen. Vaak met een zwakke gezondheid.

Twee weken op vakantie in de Noordoostpolder en op Urk
In elk gastgezin worden twee kinderen geplaatst. Het gezin wordt goed voorbereid o.a tijdens een informatieavond voorafgaand aan de vakantie.

Vanuit de werkgroep wordt er een programma georganiseerd met een aantal activiteiten per week. Soms is dit een dagdeel, een andere keer een hele dag. Soms alleen voor de Poolse kinderen, maar er zijn ook activiteiten waarbij de Nederlandse kinderen van de vakantiegezinnen van harte welkom zijn.
Samen met de kinderen komt een aantal Poolse begeleiders mee die tijdens het verblijf ondersteuning geven aan de vrijwilligers en vakantiegezinnen en als tolk fungeert.

Poolse kinderen in Borculo

Meer dan 30 jaar werd een groep Poolse kinderen met diabetes type 1 uitgenodigd voor een vakantie van drie weken in Borculo. De kinderen verbleven in een groeps-accommodatie. Vrijwilligers zorgde ervoor dat de kinderen de vakantie van hun leven hadden.
Sinds de zomer van 2024 komen er kansarme Poolse kinderen op i.p.v. suikerpatiëntjes.

Net als de voorgaande jaren zullen er allerlei dagactiviteiten plaatsvinden en zullen de kinderen kunnen genieten van een zorgeloze vakantie. Dit dankzij de inzet van vele vrijwilligers en sponsors.

Uw financiële hulp is zeer welkom. Help mee

Poolse kinderen in Borculo